Tecknar samtidskonsten

På Venedigbiennalen där aktuell samtidskonst presenteras visades för några år sedan på den svenska paviljongen ett verk som bestod av några sandsäckar förbundna med löst hängande rep. För mig och andra oinvigda var det obegripligt. Det gav varken några associationer eller hade något estetiskt värde. Samtidigt fanns det på biennalen andra konstverk som utgjorde originella kommentarer till vår samtid och fick mig att reflektera över livet och samhällets utveckling.

I Konstringar försöker Maria Lind teckna hur den samtida bildkonsten utvecklats och vad den vill uttrycka. En mycket behjärtansvärd insats. För den konsten hotas både av en konstsyn som den Sverigedemokraterna för till torgs – där alla moderna yttringar är förhatliga – och av en allt högre grad av kommersialisering.

Lind som är internationellt verksam som curator och bland annat varit chef för Tensta Konsthall är förvisso lämpad för uppgiften. Hon beskriver ett antal konstverk från världens alla hörn och avslutar med en kort version av riktningar inom bildkonsten. Innehållsrikt, välformulerat och personligt. Bokens snygga formgivning och illustrationer bidrar.

Vi får möta de många former som präglar den samtida konsten: Performance, konceptkonst, minimalism, video, workshops och social aktivism. Till exempel när en utställning på Tensta Konsthall övergår i ett språkkafé.

Helt undgår hon inte problemet med den alltför exkluderande konsten. Vissa av de verk som hon beskriver förblir outgrundliga. I andra fall lyckas hon ge den bakgrund som förmår öppna ens sinnen för verken. Där tror jag hon har en källa till vidgad förståelse: Det räcker inte med bara ett öppet sinne. Som intresserad måste du skaffa dig kunskaper om konstnären, dennes bakgrund och idévärld för att kunna tillgodogöra dig konstverken.

Jan Molin

Konstringar
Vad gör samtidskonsten?

Maria Lind
Natur & Kultur

Maria Lind av Bernd Krauss


Print Friendly, PDF & Email
Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021