Utsmugglade fängelsememoarer

EU:s och Sveriges samarbetspartner Erdogan kastar folk han ogillar i fängelse. Den välkände turkiske författaren Altan dömdes till livstids fängelse på helt absurda och falska grunder.

I fängelset drabbas han av instängdheten, förnedringen och bojorna. Men han betvingar dem med sin fantasi och författarförmåga. Genom järngallrens glipor kliver hans intellekt ut, umgås med världslitteraturen och låter oss ta del av den.

Sällan har jag fängslats lika mycket av en text så sammansatt, så poetisk, så konkret. Altan beskriver inte bara kroppens fängsel, medfångarnas olika väsen och domarnas korruption och likgiltighet för dem som de dömer. I hopplösheten förmår han uttrycka känslor av ilska, glädje och lycka och ge oss tankar om livets djupare mening. Med stillsam humor ställer han fängelsets torftighet mot fantasins och konstens livskraft.

Boken är skriven i fängelset och utsmugglad. Plötsligt i april i år släpptes Altan fri. Om det är en eftergift inför kritik eller en despots nyck vet vi inte.

Jan Molin

Jag kommer aldrig mer se världen: en fängslad författares memoarer
Ahmet Altan
Kaunitz-Olsson

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021