Sant familjedrama och medicinsk deckargåta

I början av 2016 kontaktades författaren och journalisten Robert Kolker av systrarna Margaret och Lindsay Galvin. De hade letat efter ett sätt att låta världen ta del av familjens historia.

En historia som tar sin början då pappa Don och mamma Mim träffar varandra på en simtävling då de bara är 14 respektive 13 år. En historia som sedan fortsätter med att första sonen föds direkt efter krigsslutet 1945 och följs av ytterligare elva barn fram till det sista 1965. Med sina tolv barn framstår familjen som en mönsterfamilj på alla sätt. Pappa Don gör karriär inom militären och Mim blir en strävsam matriark som uppfostrar alla barnen i stort sett själv.

De flyttar så småningom till ett stort hus i slutet av Hidden Valley Road i Colorado Springs. Där bor de nära den vilda naturen och drivs av sitt intresse att tämja falkar, som en inkarnation av den amerikanska drömmen. Men under det turbulenta 60-talet rämnar den lyckliga fasaden och sex av familjens tio söner diagnostiseras med schizofreni.

Boken är ett litterärt mästerverk som bygger på hundratals intervjutimmar med varje nu levande medlem av familjen Galvin, samt med dussintals vänner, grannar, lärare, terapeuter, vårdgivare, kollegor, släktingar och forskare.

Författaren har även lyckats skapa något som kan liknas vid en spänningsroman där vi får följa familjens svårigheter, varvat med historiska fakta om hur psykiatrin har sett på den gäckande sjukdomen schizofreni – från Freud fram till nutid. Även det en spännande och ytterst lärorik läsning.

Jag skulle vilja säga att boken är ett måste för alla som är intresserade av psykiatri och hur de psykiska sjukdomarna har behandlats det senaste hundra åren.

Peter Roth

Barnen på Hidden Valley Road
Robert Kolker
Albert Bonniers Förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021