Okonstlat om avantgardet

Märkligt väder är en märklig bok. Essäer och krönikor om engelska och amerikanska konstnärer – målare, författare och artister – de flesta helt okända för oss. Olivia Laing tar sig dock an David Bowie, Freddie Mercurie och Robert Rauschenberg. Först är jag förvånad över att den översatts. Men Laing är skicklig. Hon lyckas fånga och beskriva sammansatta personligheter och ge liv åt deras verk. Jag läser mer om dem på nätet.

De hon skriver om är avantgardet. De gränsöverskridande. Nästan alla är bögar, lesbiska eller transpersoner. Många har dött av AIDS. Var hennes sympatier ligger råder det ingen tvekan om. Om några icke namngivna personer skriver hon att ”de stank av heterosexualitet”.

Inför de skildrade konstnärerna känner jag en blandning av fascination och avstånd. Deras tankar och beteenden är egenartade men långt från flertalet människors horisont. Verken blir då ytterst exklusiva och riskerar att blott nå ut till de redan invigda. Olivia Laings inkännande, personliga och okonstlade texter kanske kan få fler att uppskatta dessa originella konstnärer.

Ibland berättar Laing också om enskilda konstverk hon ser på museer och gallerier. Det slår mig hur rika sådana upplevelser kan vara och hur mycket vi går miste om nu under nedstängningen av kulturen. Vi har verkligen mycket att se fram emot!

Jan Molin

Märkligt väder
Konst i kristid

Olivia Laing
Daidalos

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021