Världens framtid

Carsten Jensen fortsätter att formulera korta, slagfärdiga – ofta bara en knapp sida – filosofiska essäer om terror, krig och död. Med litterära referenser till Iliaden, Dostojevskij och nutida författare frammanar han ondskans gestalter. Han kan leva sig in i till exempel Raskolnikov men i andra ser han bara ondskan personifierad.

Självmordsbombaren förverkligar sig själv i sitt dåd. Jagets makt in i döden. Makten att härska över andra, att döda är frihet. Om vi skall överleva måste vi hitta en symbios av hopp och förtvivlan.

Jensens tankar är som alltid välformulerade men inte nödvändigtvis invändningsfria. Att diktatorns starkaste känsla skulle vara frihet är jag tveksam till. Nog finns där en lika stark rädsla. Jensen driver sina teser med stor kraft och precision. Någon gång saknar jag nyanser. Men de som är intresserade av världens framtid har här en källa till eftertanke och diskussion.

Jan Molin

Bjälken i mitt öga
Om det eviga kriget och glädjen av att slå ihjäl varandra

Carsten Jensen
Albert Bonniers förlag

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 2 2020