Omänskliga konsekvenser av EU:s migrationspolitik

Till varje pris är ett avslöjande reportage om hur migrationen från Afrika till Europa hindras. Anna Roxvall och Johan Persson har lyckats ta sig in i interneringsläger i Libyen, mött flyktingar i öknen i Niger och varit med ombord på räddningsfartyg i Medelhavet. De har intervjuat ledare för kustbevakningen i Libyen och till och med fått en intervju med den ökände Hemedti, milisledare och vicepresident i Sudan. En förutsättning för intervjun var att milisens nyss inträffade massaker på demonstranter inte berördes.

De blir bekanta med några flyktingar och följer deras försök att nå Europa. Hur de hamnar i interneringsläger, blir misshandlade och tvingas till slavarbete. Till exempel att bygga upp det förstörda flygfältet i Tripoli som samtidigt utsätts för intensiv bombning.

Vi får tack vare såväl Johan Perssons starka foton och Anna Roxvalls personliga texter en mycket tydlig och brutal bild av hur flyktingarna helt är i händerna på hänsynslösa krigsherrar och kriminella. Boken borde särskilt ses och läsas av de som har något ansvar för EU:s flyktingpolitik.

För reportaget ger definitivt anledning att ifrågasätta den. Ur humanitär synpunkt har den helt spårat ur. Det är ingen ny strategi. Redan på Kadaffis tid träffades avtal mellan honom och EU genom vår dåvarande kommissionär Cecilia Malmström, som innebar miljoner till Libyen för att stoppa flyktingar att ta sig över Medelhavet.

Efter flyktingvågen har EU:s ansträngningar att hålla nere migrationen till Europa förstärkts. Först förde italienska styrkor och Frontec flyktingarna tillbaka till Libyen. EU-domstolen slog dock fast att internationell rätt inte tillåter att människor sänds tillbaka till länder som inte respekterar mänskliga rättigheter. Efter det sker istället EU:s övervakning från luften. När man lokaliserat en båt fylld med flyktingar sänder man bilder och koordinater till Libyens kustbevakning som EU försett med båtar och utrustning. De bordar då båtarna och för tillbaka flyktingarna till interneringslägren eller låter dem förlisa.

Cynismen och hyckleriet inom EU visas till exempel genom att utrustningen, båtarna och utbildning av gränspolis i Libyen med ett Orwellskt nyspråk kallas utvecklingsbistånd. Hjälporganisationer som försöker bistå flyktingarna från att drunkna på havet utsätts för trakasserier och åtalas för smuggling.

Jan Molin

Till varje pris
Anna Roxvall och Johan Persson
Myteri förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021