Succé efter 44 refuseringar

Douglas Stuart har skrivit sin debutroman. Och inte vilken roman som helst. Jag skulle precis som många andra vilja kalla Shuggie Bain för ett mästerverk!

Handlingen utspelar sig under 1980-talet i den skotska industristaden Glasgow. Tiden är hårt präglad av Thatchers ekonomiska politik, med nedlagda gruvor, båtvarv och stålindustrier, som skapat social misär och fattigdom i landet.

Vi får följa familjen Bains förfall i form av modern Agnes tilltagande alkoholism, men framförallt minstingen pojken Shuggies uppväxt och kamp mot mobbing för att han är annorlunda, och hans kamp för mammans och sin egen överlevnad.

Egentligen är historien vi får följa väldigt tragisk och svart, men Douglas Stuart skildrar sina personer med sådan kärleksfullhet och värme att det blir en stor njutning att läsa. Trots bedrövelsen finns hela tiden ett hopp om förändring. Ett hopp som gör att jag läser sida efter sida efter sida…

Efter att författarens egen pappa tidigt lämnade familjen fick mamman ensam uppfostra honom och hans två äldre syskon, samtidigt som hon kämpade med sitt alkoholmissbruk. När han var 16 år dog hon i alkoholrelaterade skador och Stuart fick klara sig själv.

Författaren har i intervjuer betonat att det inte är någon självbiografi men att mycket är hämtat från hans egna erfarenheter.

"Jag vet hur det är att förlora personen du älskar mest av alla, jag vet hur det är att lida av förälderns beroende, jag vet hur det är att vara fattig, jag vet vad det innebär att mobbas för att man är feminin i ett patriarkat, berättar han i en intervju i Aftonbladet tidigare i år."

Douglas Stuart flyttade till New York som 24-åring och jobbade som modedesigner samtidigt som han skrev på boken. Det tog honom tio år och han blev till en början refuserad av 44 bokförlag. Nu är boken en världssuccé och han har tilldelats det prestigefulla Bookerpriset. Ett brittiskt litterärt pris som årligen föräras den som givit ut den enligt juryn bästa romanen på engelska som originalspråk. Vilken debut!

Peter Roth

Shuggie Bain
Douglas Stuart
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

1 Kommentar

  1. […] året släppte Douglas Stuart sin debutbok Shuggie Bain, en av det årets absolut bästa böcker. Inte bara enligt min mening – den gjorde succé […]Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021