Kreativ bakning med grönsaker

Jag älskar att baka matbröd och jag tycker själv att jag uppnått en viss kreativitet och skicklighet under åren. Jag brukar försöka mig på egna påhitt med till exempel gröt, morötter och ibland rödbetor. Och visst känner jag till att Kronans sockerkaka innehåller mosad kokt potatis. Men att man kunde göra bröd på kikärtor, vita och svarta bönor, palsternacka och sötpotatis var helt nytt för mig.

Lina Wallentinson är kostekonom och journalist med lång erfarenhet som matskribent och hon var i många år redaktör på Icas kundtidning Buffé. Hon har tidigare gett ut två kokböcker Groddar, skott och mikrogrönt samt Baka med bönor. Man kanske kan säga att hon skapar enkla, pålitliga men också väldigt kreativa recept.

Det är i varje fall så jag upplever den nyutkomna Baka med grönsaker. Det är helt enkelt så att en helt ny och fantastisk värld öppnat sig för mig. Jag har hunnit prova på tre olika brödrecept. Vad sägs om Äppelfrallor med kikärtor. Helt fantastiskt gott! Eller Tomatfocaccia med fetaost och körsbärstomater där man använder passerade tomater istället för vatten. Delikat! Och slutligen testade jag Bönbröd i långpanna baserat på vita bönor. Supersmaskigt!

Nästa recept jag skulle vilja prova är Ostkaka på pumpa. För det finns nämligen en hel receptdel med efterrätter baserade på grönsaker, rotsaker och baljväxter också!
Mums filibaba!

Peter Roth

Baka med grönsaker
Lina Wallentinson
Bonnier fakta

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021