Mindre stress inför gymnasievalet

Är du i sitsen att du måste göra ett val som kommer att påverka hela din framtid? Eller kanske har du redan gjort valet? Du kanske bara är nyfiken på andras syn på de tre valfria utbildningsåren efter 9:an.

Gymnasiehandboken är skriven av fyra studenter under deras sista gymnasieår. De som gått igenom alla skolåren och som nu gör en summering av åren på gymnasiet. Deras åsikter väger tyngre än en vuxens som gick gymnasiet för 20 år sedan eftersom de har allt fräscht i minnet. Därför kan både tonåringar och föräldrar lyssna på vad de skriver för att lära sig nya saker om skolåren i gymnasiet. 

Boken är uppbyggd på ett strukturerat och välgjort sätt. Olika kapitel tar upp olika faser eller ämnen som man går igenom i gymnasiet och man kan på ett enkelt sätt få svar på sådant man undrar över. Här får man svar på frågor om betyg, val av program, vänner, fester och mycket mer. 

Man får en beskrivning av de tre åren på gymnasiet, förväntningarna och spänningen man känner första året men som sedan släpper fort. Författarna motiverar och förklarar åren var för sig och eftersom det är fyra elever som har skrivit boken får man dessutom olika perspektiv på olika situationer. 

Deras egna erfarenheter, åsikter, fakta och skämt gör att boken är informativ men samtidigt lätt att läsa. Det är inte ett avancerat språk och förklaringarna i boken är formulerade för att alla ska förstå. 

Jag som själv ska göra gymnasievalet i vår har varit stressad över valet av program och över att förlora alla vänner från grundskolan. Men när jag läst boken har jag fått råd och fått höra om andras erfarenheter kring hur jag kan tänka. Det har minskat stressen och jag oroar mig inte över gymnasievalet lika mycket längre. Boken fick dessutom valet, som kan framställas som att det avgör hela ens framtid, att inte kännas så livsavgörande. 

Här påstår författarna att allt är möjligt. De säger att man kommer att tjäna mer på att välja ett program som man faktiskt vill gå, än ett program som alla andra väljer. Detta valet måste vara egoistiskt och man ska tänka på sig själv. Man ska utgå från sina intressen och inte andras. 

Trots att boken gav en bild av de tre åren hade jag önskat att man hade haft med elever från olika program. Det skulle ge fler erfarenheter och en bättre helhetsbild. 

När jag först såg boktiteln tänkte jag att det skulle vara en faktabaserad bok med svåra och krångliga förklaringar. Men den var lättsam och gav en bra bild av hur det är att gå gymnasiet och hur man kan resonera. Genom att ge tips på allt från hur man pluggar bäst till hur man festar bäst visar boken allt vad gymnasietiden kan innehålla.

Mira Bornea Van Paaschen

Gymnasiehandboken:
din guide till livet i och utanför klassrummet

Av Kristian Eklund, Simon Gustafsson, Alfred George och Theodor Kinch
Utgiven i UF-företag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021