- 0share
- E-post
UNICEF rapporterar att vart tionde barn i världen lever i konfliktområden. Över 65 miljoner människor är på flykt och 100 000 barn utan vuxna. Detta går att läsa i rapporten Mental health – a human right left behind.
Det finns minst 149 miljoner barn under 18 år i världens konfliktområden.
Deras psykiska hälsa är generellt mycket eftersatt menar Peter Brune, generalsekreterare för organisationen War Child, som i första hand ger barnen psykosociala insatser och utbildning. De får bearbeta sina krigserfarenheter och återuppbygga relationer med vänner och familj.
Att det här är viktigt visar Röda korsets internationella undersökning Millenials on war där 77 procent av ungdomarna svarade att psykisk hälsa är lika viktigt som mat, vatten och mediciner i katastrofområden. De som gjorde undersökningen frågade 16 000 ungdomar mellan 20 – 25 år i 16 länder om hur de upplever krig.
Enligt War Child lägger ett genomsnittsland två procent av sin vårdbudget på psykisk hälsa och endast en procent av hela världens totala biståndsmedel går till åtgärder för psykisk sjukdom.
Barn i utsatta krigsområden får just nu en extremt begränsad utbildning på grund av coronapandemin, skolor stänger och rörligheten begränsas. Nya lösningar behövs och War Child arbetar med en modell för undervisning via solcellsdrivna surfplattor, utvecklad i samarbete med undervisningsdepartement i Jordanien, Libanon, Sudan, Uganda, Chad och Bangladesh och anpassad till lokal infrastruktur och lokala läroplaner.
War Child i Sverige jobbar huvudsakligen med insamling till de internationella projekten men driver sedan 2018 projekt för nyanlända ungdomar i Södertälje. I Together arbetar man tillsammans med Södertälje kommun och Scania för att låta nyanlända ungdomar få en viktig vuxenkontakt med mentorer på Scania. I ett annat projekt som heter Naturkraft får nyanlända ungdomar träffa ledare på Friskis & Svettis och upptäcka den svenska naturen tillsammans för att främja den psykiska hälsan.
Pebbles Karlsson Ambrose
ANNONSER
Vårt nyhetsbrev
Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!
ENOUGH
Donera till SocialPolitik!
I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.
Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!
KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER
SOCIALPOLITIK NR 1 2021