Familjetragedi i spåren av Titos läger

Åh, vad jag har blivit berörd av den fina romanen Med mig leker livet. Jag har ömsom gråtit, ömsom haft ett inre leende och jag har även ryckts med i den spännande handlingen. Speciellt då boken bygger på en sann historia.

Den israeliske författaren, journalisten och fredsaktivisten David Grossman lärde känna judinnan Eva Nahir för över tjugo år sedan då hon berättade sin livshistoria för honom. Hon var en välkänd och uppskattad kvinna i Jugoslavien, där hon växte upp och där hon hamnade på den ökända fängelseön Goli Otok under Titos styre på 1950-talet. Det har skrivits andra böcker om henne och även gjorts tv-program och en dokumentärfilm – Eva – som går att hitta på Youtube.

När hon började berätta sin historia på tv var det första gången som den breda allmänheten fick veta sanningen om Titos ”gulagläger”. Eva blev en symbol för det nästan övermänskliga modet, och för människans förmåga att bevara humana ideal under de mest fruktansvärda omständigheter.

I boken, som är fritt berättad av Grossman, får Eva namnet Vera. Och det är på hennes 90-årsdag som familjen samlas på kibbutzen där hon bor för att fira. Men hennes dotter Nina är fylld av agg mot sin mamma och Ninas dotter Gili känner sig djupt sviken av sin mor. De tre kvinnorna beslutar sig för att tillsammans med Gilis far resa tillbaka till den stad och det fångläger i nuvarande Kroatien där deras familjetragedi uppstod strax efter andra världskriget.

Jag upplevde boken lite rörig i början, men jag är glad att jag tog mig igenom det och att jag lät mig fångas mer och mer av den fängslande berättelsen. Nu ska jag även se dokumentärfilmen om Eva Nahir.

Peter Roth

Med mig leker livet
David Grossman
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021