Människans mörka sidor

Huvudpersonen Eves tolvåriga dotter Junie mördas brutalt, tillsammans med sin bästa kompis Izzy, genom att de får sina halsar avskurna på en lekplats. Junie var den dotter som betydde allt. Den dotter som fått Eve att förändra sitt liv. Den dotter som gett mening och ljus åt hennes tidigare mörka liv. Den dotter som skulle ha fått all kärlek hennes mamma Eve aldrig fick.

Eve är uppvuxen med en alkoholiserad och narkotikaberoende mamma som genom en hård uppfostran försöker få sin dotter att bli härdad. För det är en hård värld spänningsromanen, Alltid en dotter, utspelar sig i. Det är tufft att leva och överleva i den lilla bortglömda byn bland bergen och skogarna någonstans i Missouri Ozarks i USA. En plats där de flesta ägnar sig åt att tillverka alkohol eller methamfetamin. Där majoriteten är fattiga och vita – så kallade white trash – och bor i husvagnar.

Ja, det är en tuff, hård och mörk värld som författaren och tidigare försvarsadvokaten Amy Engel målar upp i sin första roman på svenska. Tidigare har hon skrivit en ungdomstrilogi och romanen The Roanoke Girls. Under arbetet med den sistnämnda boken upptäckte hon att hon gillade att utforska den mörkare sidan av människan, vilket hon till fulländning har lyckats med i Alltid en dotter. Originaltiteln The Familiar Dark, som jag tycker är en bättre titel och som bokförlaget lyckats missa, visar på detta. För Eve dras tillbaka i sin familjs självdestruktiva mörker och det kan bara sluta på ett sätt.

Boken är mycket spännande, men ger också en fin psykologisk inblick i hur det kan vara att växa upp i en dysfunktionell familj och ett dysfunktionellt samhälle. Läs den! – om du inte är alltför tunnhudad.

Peter Roth

Alltid en dotter
Amy Engel
Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021