Att få politik genomförd

Denna lilla brandgula bok, Politik på riktigt, handbok för sociala ingenjörer av Irene Wennemo, generaldirektör för Medlingsinstitutet och doktor i sociologi, tidigare statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet och utredningschef på LO, är en initierad handledning i hur man får sina politiska förslag genomförda.

När man läser den undrar man hur det är möjligt att någonting alls blir genomfört för svensk statsförvaltning är ingen enkel historia. Kanske jag är en politisk nörd, men jag tycker den är rolig när den i detalj beskriver vad alla gör i statsrådsberedning och i departementen, hur deras konfliktlösning ser ut. Och att de som vinner val sällan är bra på att genomföra. Och vi som går och tror att man kan vinna val på ideologiska ställningstaganden, vi får en rejäl snytning.

Det första som krävs om man vill genomföra något är att klara av motstånd. Det blir alltid motstånd från dem som inte är de huvudsakliga vinnarna men efter en reform är genomförd så blir motståndarna ofta förespråkare för då är de motståndare mot den nya förändringen – förslag att avskaffa reformen. Så har det varit till exempel med jobbskatteavdragen och maxtaxan på förskolan. Inget parti som vill vinna val tar ifrån viktiga väljargrupper det de en gång fått även om partiet då var mot reformen.

Genomförbara förslag är där alla är vinnare – även om någon är lite mer vinnare. Jag funderar på oss som önskar en förändring av migrationspolitiken. Vi är helt ute när vi vädjar till solidaritet och diverse värdegrunder. Inte för att folk i gemen har något emot solidaritet men de själva måste också vinna något. Så argumentet borde hellre vara att vi genom att till exempel ensamkommande får stanna garanterar bemanningen i äldreomsorgen och vi har bärplockare utan att behöva gå utomlands. Vi kan inte argumentera om att vi slipper ett farligt alternativsamhälle, negativa argument skapar negativ stämning mot ett förslag. Osv. osv.

Boken är skriven för partipolitiskt aktiva som har reformer de vill få genomföra men den är nog ännu mer nödvändig för alla som agerar utanför parlamentet – om vi vill mer än att få höja vår röst. Vill vi få något gjort måste vi påverka på det sätt som ger resultat. Och då är det bara att bita i det sura äpplet och börja förhandla – och kompromissa och koppla sina frågor till några andra reformer som ger oss nya allierade! Inte lätt när den liberala kriminalvårdspolitiken dog med Geijer och när den stora flyktinginvandringen 2015 skapade den största förändringen i partipolitiken sedan kriget.

Vi som vill åter till humanism och ett varmare samhällsklimat måste in i det ormbo Wennebo beskriver – ett ormbo där viss kannibalism förekommer. Men ibland växer sällsynta blommor upp ur virrvarret om trädgårdsmästaren varit uthållig.

Carin Flemström

Politik på riktigt
Handbok för sociala ingenjörer

Irene Wennemo
Atlas

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021