Ett nytt paradigm

Nyligen visade tv ett program som sades handla om Soros men i stället skildrade antisemitiska konspirationsteorier om ett judiskt världsherravälde lett av Soros. För vitmaktmän och andra näthatare som omfattar sådana stolliga idéer blir han symbolen för allt ont: Soros är ofantligt rik, jude, finansman, intellektuell, liberal och en förkämpe för allas lika rättigheter.

För mig är han en talesman för ett demokratiskt världssamhälle och en engagerad människa som sannolikt gjort mer än våra politiker för att gynna en demokratisk utveckling i världen.

Hans bok vittnar om det. Den består till viss del av tidigare publicerade artiklar och tal hållna vid till exempel World Economic Forum i Davos. Någon gång leder det till upprepningar.

Soros ser tydligt bristerna i EUs politik som inte förmår alls svara mot Kinas expansion eller Trumps maffiapolitik som båda hotar demokratin.

Soros lider inte av falsk blygsamhet. Han utvecklar både en egen filosofi och egna ekonomiska teorier. Den vedertagna nationalekonomin utgår från lagbundenheter som bara kan gälla naturvetenskap men inte samhällsvetenskap. Den har därför misslyckats med att till exempel förutse finanskraschen 2008. Soros skisserar ett nytt paradigm där osäkerhet och reflexitet ersätter marknadsteologin. Hans bok är stimulerande för den som hoppas att det öppna demokratiska samhället skall överleva.

Jan Molin

Till försvar för det öppna samhället
George Soros
Natur & Kultur

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021