Spänning i Norrlands inland

I Norrlands avfolkade inland, strax utanför Arvidsjaur, i den lilla byn Ödesmark, bor den säregna familjen Björnlund, som består av Liv och hennes åldrade far Vidar samt hennes tonårige son Simon. Det går en hel del rykten om familjen och Vidar är inte speciellt omtyckt bland de som fortfarande bor kvar. Hur mycket pengar finns det i Vidars kassaskåp? Och hur han intjänat dem? Och vem är egentligen pappa till Simon?

En stor del av handlingen utspelas även kring de bägge cannabisodlande bröderna Liam och Gabriel. Liam har en dotter vars mamma gått ner sig i knarkträsket och Liam gör allt för att ta sitt föräldraansvar. Men Gabriel verkar det bara gå utför med och Liam försöker undvika att dras med i fallet. Vad har bröderna att göra med Vidars försvinnande?

Spänningsromanen Ödesmark är en uppföljare till Stina Jacksons debutroman Silvervägen som gavs ut 2018 och som hon fick en mängd priser för, bland annat som Årets bok. Den utspelas också i Norrlands inland. Silvervägen – Riksväg 95 – går nämligen från Skellefteå via Arvidsjaur upp till Norge.

Stina Jackson är själv uppvuxen i Skellefteå och det märks att hon är väl bekant med området och människorna hon skildrar. Efter en period i Stockholm flyttade Stina Jackson till USA där hon numera bor med sin man i Denver, Colorado.

Ödesmark är mycket välskriven och spänningen växer ju längre in i boken man läser. Jag har svårt att lägga den ifrån mig. För vad har den mystiska Johnny – som hyr ett ödehus av Vidar – med saken att göra? Och ska Liv lyckas bryta sig loss från de bojor som kedjat henne fast hos fadern i alla dessa år? Ja, Stina Jackson lyckas fånga mig som läsare även denna gång.

Peter Roth

Ödesmark
Stina Jackson
Albert Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021