Gastkramande inspirerat av #metoo

Nittonåriga Jackie har precis slutat skolan. Hon känner sig vuxen och beslutar sig för att flytta från Skåne upp till Stockholm som inneboende i pigkammaren i en stor våning på Östermalm. Där har hon tänkt att förverkliga sig själv, sitt skrivande och konstnärskap.

Redan på tåget upp till storstaden gör sig en tio år äldre man bekant med henne. Hon följer med honom hem på natten. Det händer inget speciellt, förutom att han är försvunnen när Jackie vaknar. Hela sommaren är han borta men dyker sedan helt plötsligt upp. Han är öm, spännande, intellektuell och samtidigt en stor gåta. Jackie blir förtrollad och förälskad och relationen utvecklas mer och mer åt ett farligt håll.

Författaren Anne Swärd har tidigare skrivit fyra andra uppmärksammade romaner. Debutromanen Polarsommar 2003 blev nominerad till Augustpriset och senast den kritikerhyllade Vera 2017. I mars 2019 invaldes hon som ledamot i Svenska Akademien.

I boken Jackie har författaren lyckats få fram en gastkramande berättelse om hur oskuldsfull kärlek kan förvandlas till besatthet, våld, kontroll och dödslängtan. En viktig historia som är så stark och nära att den känns som självupplevd. Om inte annat så starkt inspirerad av alla berättelser som kom fram genom  #metoo-rörelsen och tv-dokumentären om Josefin Nilsson.

Ju längre jag läser i boken desto mer fångad blir jag. Ibland gör det så ont att jag vill skrika rakt ut – spring iväg, gå därifrån, lämna honom, be om hjälp!

Men Jackie hör mig inte, hon fortsätter på den livsfarliga vägen.

Peter Roth

Jackie
Anne Swärd
Albert Bonniers förlag

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021