Förhörsrummet som scen

En civilanställd utredare börjar som ny och oerfaren på polismyndigheten. Hon tilldelas ett tomt rum men får ingen ytterligare vägledning. Hon får börja med att följa upp anmälningar av sådant ingen annan har haft tid med. För det mesta smärre förseelser utan direkta påföljder. Men ärendena växer till något större under de förhör hon håller och från det självklara växer något oväntat fram.

Författaren har kallat boken för en roman, men man skulle kunna säga att det är en novellsamling. Alla förhör har en egen början och ett eget slut. Det som håller dem samman är den civila namnlösa utredaren och hennes rum samt den mystiska polisen Barbro Babanovic som sitter i rummet bredvid. Romanen skulle också kunna ses som en pjäs med förhörsrummet som scen och de olika berättelserna som olika scener i dramat.

Författaren Magnus Dahlström gjorde nämligen en uppmärksammad debut som scendramatiker 1986 med pjäsen Skärbrännaren, om två verkstadsarbetare som möts i ett omklädningsrum. Han erhöll för denna pjäs på Fria Proteatern Aftonbladets litteraturpris 1987. Sedan dess har han skrivit både romaner, dramatik och filmmanus och fått en mängd olika priser för sina alster.

Peter Roth

Förhör
Magnus Dahlström
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021