Globalisering som hot och möjlighet

I rasande fart har globaliseringen av varuhantering, finanser, transporter och kultur skett de senaste decennierna. Den nyliberala ideologin har segrat och låtit kapitalismen bestämma världens utveckling. Ökad ojämlikhet och konsumism är ett resultat.

En reaktion som accentueras i dessa dagar är konservativ nationalism. Nationalstaten måste stärkas menar både högern och delar av vänstern.

Crouch är kritisk både mot den oreglerad globaliseringen och den föråldrade nationalismen. Han menar att vi måste bygga institutioner och kontrollformer på global eller åtminstone regional nivå, som till exempel EU, för att kunna styra globaliseringen så att demokrati fortsätter att råda. En inskränkt nationalism saknar helt kraft till en sådan reglering och leder bara till att nationerna kommer i händerna på det internationella kapitalet. Samtidigt menar Crouch att det krävs nationella insatser – läs solidaritet – för att återskapa social jämlikhet och stödja städer och regioner som globaliseringen drabbat med fattigdom och utslagning.

Förvisso instämmer jag i Crouchs analys och förslag. Men just nu är det nog föga sannolikt att de blir verklighet i dagens värld när EU tappar styrfart och snävt självcentrerade nationalister bestämmer samhällsutvecklingen.

Jan Molin

Globalisering under press
Colin Crouch
Daidalos

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021