Vacker eldbok

”Elden, som varit människans följeslagare i hundratusentals år, slutar aldrig att fascinera oss. Dess dansande lågor skänker ett närmast meditativ lugn men är också grunden för vår framgång. Eldens värme och ljus har fört människor tillsammans och är djupt rotat i oss. Det är inte så konstigt om man beaktar att vi som art tillbringat 99 procent av vår tid på stenåldern. Den kontrollerade elden spred sig slutligen nästan till världens alla hörn och fyller flera av människans basala behov då den ger värme, ljus och används för matlagning. I många kulturer har den en djupare betydelse både andligt och spirituellt.”

Så börjar förordet till denna fantastiskt vackra bok. Och visst kan jag hålla med. Många gånger har jag suttit runt en lägereld eller framför en braskamin och blivit förtrollad av lågorna och känt hur den mjuka värmen och det flammande ljuset fascinerat och skänkt trygghet. Men nyligen upplevde vi alla även vilken förödande effekt den okontrollerade elden kan skapa när den slukar våra skogar både här i Sverige och i andra länder såsom Australien och i Kalifornien.

Därför är denna bok, med fina bilder och omsorgsfull, spännande formgivning, ett viktigt tillskott i bokfloran. Den lär oss att förbereda brasan på ett vettigt sätt, att tända elden på nya finurliga sätt och slutligen att släcka flammorna på ett så säkert sätt att den inte sprider sig och skapar okontrollerad bränder.

Författaren, Mattias Norberg, har varit aktiv i Svenska Överlevnadssällskapet sedan 1990-talet och har genom åren hållit i många kurser inom eldteknik och vilda växter. Detta är hans debutbok och ett måste för oss som gillar att tillbringa vår fritid i skog och mark.

Text: Peter Roth

Konsten att elda
Allt om hur du förbereder, tänder och släcker
Mattias Norberg
Bonnier Fakta

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021