Årets avslöjande en thriller

I Klubben fördjupar journalisten Matilda Gustavsson det reportage i Dagens Nyheter som gav henne Stora Journalistpriset 2018 i kategorin Årets avslöjande. I reportaget som publicerades 2017, vittnade arton kvinnor om sexuella övergrepp de utsatts för av den så kallade Kulturprofilen. Han blev, som en följd av att flera kvinnor anmälde honom, ett år efter artikeln dömd till 2,5 år i fängelse för våldtäkt. I reportaget visade hon även de kopplingar Jean-Claude ”Kulturprofilen” Arnault hade till Svenska Akademien genom sin hustru Katarina Frostensson, som då fortfarande var en av ”de aderton”. Artikeln var också startskottet till den såpaliknande fars som senare utspelade sig kring den mytomspunna akademien.

Själv läste jag aldrig artikeln i Dagens Nyheter så mycket av den information jag får ta del av i denna thrillerartade bok är helt ny för mig. Men jag kan konstatera att jag direkt fångas av Klubben och läser den som en deckare, trots att jag redan vet hur det kommer att sluta. Det är fascinerande att följa författarens arbete som tar start i #metoo-rörelsens uppkomst. Hur Matilda Gustavsson följer upp det rykte hon hört flera år tidigare och lyckas hitta ett antal modiga kvinnor som till slut vill ställa upp i intervjuer. Samtidigt beskriver hon den rädsla som dessa kvinnor levt med under många år, och även rädslan som fortfarande hindrar många andra kvinnor som inte vågar ställa upp. För mig som man ger detta en större förståelse för problematiken och de trauman som uppstår vid sexuella övergrepp av kvinnor.

När jag läser får jag också en känsla av kretsen kring Klubben (eller Forum som den hette i verkligheten) lever i en slags sekt lik den i Knutby där Katarina Frostensson kan liknas vid en Kristi Brud som styr och ställer i bakgrunden, och där Kulturprofilen får härja fritt med sina sexuella erövringar liksom pastor Helge Fossmo i Knutby.

Klubben är mycket läsvärd och ger en stark inblick i stora delar av Stockholms kulturvärld. En värld som förhoppningsvis inte blir sig riktigt lik efter detta avslöjande.

Peter Roth

Klubben
Matilda Gustavsson
Albert Bonniers förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021