Utbildning – inte projekt – bästa vägen till jobb

Integration och delaktighet var tema för 2019 års Socialtjänstforum i Göteborg. Vad som är bästa sättet att få människor varaktigt i arbete, behandlades i ett av föredragen.

En av de deltagande forskarna var Anne-Brit Djuve vid forskningsstiftelsen Fafo vid Universitetet i Oslo. Hon berättade om vad som fungerar i Norge när det gäller att få personer med invandrarbakgrund i varaktigt arbete.

En grundläggande diskurs i marknadsekonomin är att det finns fler arbetare än arbetstillfällen, för att hålla nere inflation och löneökningar. Detta skapar fattigdom för dem som hamnar utanför och för att undvika alltför svår fattigdom ger samhället olika former av bidrag och stöd.

Följden blir en diskurs kring moral och lathet, där vissa människor anses inte välja arbete eftersom de klarar sig bra ändå. För att undvika detta bör enligt detta sätt att tänka bidragen minska och kontrollåtgärder införas med olika former av subventionerade jobb.

Anne-Brit Djuve visade dock att sådana särskilda satsningar sällan leder till varaktiga anställningar. Vad det istället handlar om är att det finns en missmatch på arbetsmarknaden mellan vad arbetsgivare efterfrågar och vad arbetskraften har för kompetens.

Den bästa metoden för varaktiga jobb är därför utbildning, att utbilda människor till den arbetskraft som efterfrågas. Denna kunskap finns,  men trots det kommer ständigt nya jobbskapande projekt från politikerna.

Deltagarna fick under Socialtjänstforum även information om vad ensamkommande barn och unga själva anser främjar hälsa och integration. Dessutom en genomgång av hur fattiga och rika grannskap befästs över nästa generation, samt mycket annat under två späckade dagar.

Text: Hans Karlsson

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021