Landet vi älskar att hata

Vad är Nordkorea ? Lite klokare blir jag av att läsa Napoleonis färska bok. Hon vrider och vänder på våra fördomar – bland annat genom att försöka beskriva landet inifrån. Ur ett nordkoreanskt perspektiv.

Denna blodsdynasti som kallar sig ”demokratisk folkrepublik”. Som har mycket höga tankar som sig själv. Inte minst vad gäller – ras. Juche kallasbstatsdoktrinen. Det betyder ungefär ”självtillit”.

Flera gånger jämför författaren Nordkorea med – scientologikyrkan… Hon beskriver nordkoreaner som ”barn” med en märklig självbild. Rättssystemet är brutalt – med fångläger och avrättningar.

Loretta Napoleoni är journalist och rådgivare åt regeringar, Hon medverkar regelbundet som kommentator för CNN och BBC. Hennes specialitet är finansieringen av terroristnätverk. Hon skriver sakligt, konkret och överskådligt. Författaren tror inte på en återförening av Nord och Syd.

Men kanske att Nordkorea blir en del av ”den globala byn.” Trump berömmer sig ju av att behärska avtalets konst. Anar vi århundradets överenskommelse? Boken innehåller
tio bilder i färg. Dom hade jag kunnat vara utan. Henrik Grundenäs har översatt.

Örn Lindstrand

Nordkorea
Landet vi älskar att hata
Loretta Napoleoni
Fri Tanke

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021