Bidrag kan inte gå till dem som behöver det

Sedan sex år tillbaka har vår lokala RSMH-förening arbetat för att förbättra livsvillkoren för de EU-migranter som vistas i Båstads och Ängelholms kommuner. Vi har ordnat aktiviteter, arbetstillfällen, utbildningar samt bistått med kläder, mat och boenden. Föreningen har trots dåliga ekonomiska förutsättningar gjort stor skillnad för denna lilla men ytterst utsatta grupp men vi hade självklart kunnat göra mycket mera om vi hade haft någon form av ekonomisk stöttning vilket vi inte har.

Så när MUCF (myndigheten för ungdoms och civilsamhällsfrågor) utlyste bidrag att söka för: ”Hälsofrämjande insatser riktade till romer” kände vi att det fanns en möjlighet att finansiera alla de goda idéer som vi ännu inte har förverkligat. Men då fann vi till vår förvåning att: ”Bidraget kan inte gå till projekt som har utsatta EU/EES-medborgare som målgrupp.” D v s de romer som övernattar i bilar, som har problem med sin försörjning och sin hälsa kommer inte i fråga; däremot finns det projektpengar att ansöka om till svenska medborgare, vilket är en paradox ur två synvinklar:

  • Alla svenska medborgare lyder under samma regelsystem vad det gäller sjukvård och andra omsorger, att trots det peka ut en speciell grupp får enbart en stigmatiserande och diskriminerande effekt som på intet sätt gynnar någon part. Varför finns det inte projektpengar till hälsofrämjande åtgärder speciellt riktade till skåningar, rödhåriga eller lokförare om vi nu nödvändigtvis ska börja skilja på människor och människor ?
  • Det finns ca fyratusen romska EU-migranter i Sverige som har ett stort hjälpbehov och som samtidigt skapar problem för sin omgivning. Utifrån empirisk kunskap så vet vi att deras problem är relativt lätta att åtgärda. Så vi anser att resurserna självklart ska satsats på den gruppen, inte till att peka ut svenskamedborgare som lever mitt ibland oss, under samma lagar och med samma grundförutsättningar som alla oss andra. Diskriminering är och förblir diskriminering även om det handlar om positiv särbehandling och med goda syften.

Sluta upp med att skilja på människor och människor sluta upp med att tala om dem och vi såkanske vi någon gång kan skapa ett någorlunda likvärdigt och rättvist samhälle.

Text: Hans Johansson 
RSMH-Pygmalion
Foto: Anna Fredriksson

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021