När gordiska knutar löses upp

Omstart för istället för nedläggning. Det blev resultatet när politikerna i Falköping tog sitt förnuft till fånga och bestämde sig för att satsa på Bruk för alla.

För ett tag sedan skrev vi här om hotet mot Bruk för alla i Falköping, där man sedan 90-talet sett till att tusentals människor som varit utestängda från samhället blivit behövda och börjat arbeta. Den dokumenterade bättre hälsan för både den enskilde och samhällsekonomin var betydande.
Tillsammans med systerorganisationen Solkraft i Skellefteå var det en unik verksamhet. Nu höll Bruket på att tyna bort, bara något tiotal människor fanns kvar och nedläggning väntade runt hörnet. Vi efterlyste istället en omstart.
Nu har det kommit ett svar, inte i form av en text utan genom att fullmäktige i Falköping – i total enighet över alla partigränser – tagit beslut om en omstart av Bruk för alla.

Alla gamla deltagare får vara kvar, kommunen kommer att bygga upp verksamheten så att hundratals fler av alla utestängda människor i kommunen ånyo ska beredas plats så att de kommer ut i samhället i riktiga jobb enligt den ursprungliga idén.

Nya, större och mer ändamålsenliga lokaler håller på att tas fram. Samarbetet med Solkraft byggs ut, där finns varje år 700 medarbetare som i egen takt slussas ut i studier och arbetsliv. Allas rätt att vara behövda och ingå i ett sammanhang i Falköping ska på samma sätt återigen gestaltas även där.
I Falköping tas nu nya initiativ så att försäkringskassa, arbetsförmedling, sjukvård, arbetsgivare och fackföreningsrörelse samordnar sina insatser runt den enskilde så att ingen faller mellan stolarna, på precis det sätt som Bruk för alla och Solkraft fungerat så framgångsrikt under flera decennier.

Det är bra att humanism och bondförnuft segrar i Falköping. Det kommer ändå att bli en tuff kamp, för ofta tar riksdagen centrala beslut som innebär att de enskilda människorna faller mellan stolarna när olika myndigheter ska följa nya politiska dekret.
Social-, arbetsmarknads-, justitiedepartementet och många andra på den nivån borde åka till Skellefteå och Falköping för att i lugn och ro och i all ödmjukhet lära sig hur samordning med stort S stavas för att nå målet om ett samhälle som är till för människorna. Ni kommer att bli mycket väl mottagna och se hur många till synes gordiska knutar kan lösas upp.

Jan Fransson, tidigare riksdagsledamot för Skaraborg
Leif Stenberg, journalist
(som följt Bruk för alla och Solkraft sedan början av 90-talet)

Bild: Nasko

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020