Formspråk som inte håller tillbaka

Hård vind och tvåsiffriga minusgrader har dragit in över Stockholm. Ändå är jag inte ensam om att ta mig an den drygt kilometerlånga snöyran från Slussen till Fotografiska. Det är ingen tvekan om att det är utställningssalarna med de något provokativa och lättklädda kvinnorna som får störst uppmärksamhet av den högst blandade besökarskaran.

Det genomgående temat som återspeglas är helt klart av en sexuell natur där Ellen von Unwerth föredrar att avbilda sina modeller i poserande och stilrena sammanhang som för tanken till trendiga Hollywood. En anledning är kanske att många av modellerna är namn vi känner igen som Rihanna, Nicki Minaj och Victoria Beckham. Under det uppenbara lagret av förförelse finns dock mer att hämta – Power, Play, Drama, Passion och Lust är några av de kategorier som utställningen är indelad i och här finns gott om rum för både komedi, ifrågasättande och allvar.

Ellen von Unwerth blev som tvååring föräldralös och växte upp i Bayern på fosterhem och barnhem. Hon började själv som modell men har fotograferat i 30 år. Hon säger att mycket av hennes tidigare verk aldrig hade fått publicerats idag när så mycket anses för provocerande.

Fotografiska har en historia av att lyfta fram modefotografiet och denna utställning blir en minnesvärd djupdykning inom denna trend för dig som suktar efter ett formspråk som inte håller tillbaka. I letandet efter det mer lågmäld sköna finner vi inget här, men för den nyfikne rebellen är det värt ett besök.

Text: Alexander Fredriksson
Foto av Ellen von Unwerth: Daffodil, Paris, 2015

 

Devotion! 30 Years of Photographing Women
Ellen von Unwerth
Fotografiska Stockholm
Pågår till 20 maj 2018

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021