Förvecklingar runt ett nobelpris

Året är 1923, platsen Göteborg och den stora Jubileumsutställningen, när så mycket av den moderna staden faktiskt anlades. Nöjesparken Liseberg fick stå kvar på det som tidigare varit åkrar och ängar, konstmuseet vid Götaplatsen och Näckrosdammen likaså, men utställningshallarna för modern svensk teknik och industri revs igen.

Att Einstein kom på besök och höll sin nobelföreläsning på Liseberg är helt sant. En del andra figurer i boken har också funnits, samt åsnan Bella. Men utifrån dokument och tidningsartiklar har författaren fabulerat en mycket trivsam och spännande berättelse om journalistpraktikanten Ellen, åsnepojken Otto och en och annan skurk. Och lyft förvecklingar kring ett nobelpris, en föreläsning med förhinder och de dödshot som fanns mot Einstein. Finfin sommarläsning!

Maria Wallin

Den stora utställningen
Marie Hermansson
Albert Bonniers förlag

Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Lediga jobb

Söker du nytt jobb? Titta bland våra platsannonser och se om något passar dig.

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 2 2019