Trovärdigt om barnavårdsärende

Läraren Karin möter den sjuårige Alex i skolan, pojken som gör sig omöjlig, han är vrång och utåtagerande, vill inte prata och de vuxna suckar. En dag slår skolan larm till socialtjänsten då de börjar förstå vad som ligger bakom Alex problem.

Socialtjänsten utreder och Alex placeras under en tid. Sedan följer en händelse som måste hanteras av kriminalvården, socialtjänsten och det juridiska ombudet Sophia. Vi får följa dessa personer som professionella i deras utredningsarbete, men även Sophia i hennes privatliv, som för hennes del är tilltrasslat.

Parallellt med utredningsarbetet får vi inblick i moderns tankar och bakgrund, som ger en bild av vad som formar en människa, som varit utsatt redan som barn.

Jag tycker boken ger en trovärdig beskrivning av hur ett komplicerat barnavårdsärende hanteras av inblandade myndigheter. Vad lagen stipulerar och vad de professionella brottas med och också av känslor och dilemman och ett barns lojalitet mot sina föräldrar. Malin Persson väver ihop en fallbeskrivning med ambitionen att skriva en roman. Som socialarbetare tycker jag den är intressant och ställer de frågor man ofta ställs inför: Kan man lita på ett barns berättelse och vad får barns lojalitet med sina föräldrar för konsekvenser.

När det gäller bokens beskrivning av framförallt Sophias privatliv, blir jag mindre engagerad. Ibland känns det som om författaren har de inslagen mer som utfyllnad. Det intressanta i boken är fallet Alex och utredningen som skildras initierat och bra, men å andra sidan är det personernas privatliv som gör boken till en roman och därmed mer tillgänglig för alla

Claudette Skilving

Bara ett barn
Malin Persson Giolito
Wahlström och Widstrand förlag

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021