EU:s upplösning sannolik

En kort bok av en bulgarisk statsvetare som seglat upp som stjärnanalytiker. Boken är välskriven men inte invändningsfri. Perspektiven är överraskande, formuleringarna roliga men stringenta.

Krastev konstaterar att EU står inför ett ödesval. Migrationsfrågan låter sig inte lösas. De nationalistiska öststaterna med sin historiska bakgrund av styrning ovan deras nationer – det Habsburgska riket, turkarna och Sovjetkommunismen – kommer inte att acceptera styrning från Bryssel. Tvärtom kan de nationalistiska, populistiska och invandrarfientliga idéerna komma att prägla också andra EU-länder. De främst ekonomiska värden som förs fram av EU:s elitistiska ledning förmår inte skapa lojalitet och identitet.

Vi gör det för enkelt för oss om vi bara avfärdar de östeuropeiska ledningarna som korrumperade och populistiska. Det är de. Men motståndet mot det mångkulturella är landsomfattande hos befolkningar som äntligen känner sig som egna nationer. Från Bulgarien har flera miljoner utvandrat sedan EU-medlemskapet, särskilt de högutbildade. Där vill ingen att flyktingar ska ta deras plats.

EU:s upplösning är därför sannolik men inget står skrivet i dess stjärnor. Krastev avslutar: ”Överlevnad är lite grand som att skriva en dikt: inte ens poeten vet hur den ska sluta förrän den faktiskt är slut.”

Jan Molin

Efter Europa
Ivan Krastev
Daidalos

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021