Hur Hans Rosling lärde sig förstå världen

Hans Rosling är känd genom att han har gett oss en ny bild av utvecklingen i världen. Det föds färre barn, medellivslängden ökar, fattigdomen minskar och allt fler barn vaccineras. Det har gjort honom till världsberömd föreläsare, folkhälsoexpert, professor och hedersdoktor.

Men hur gick det till när han lärde sig förstå världen?
Som liten fick han följa med pappa till jobbet, Lindwalls kafferosteri i Uppsala. Där väcktes hans intresse för världen. Pappan berättade om de länder som kaffet kom ifrån: Guatemala, Kenya, Brasilien. Hans var en intresserad lyssnare. Ibland kunde man hitta exotiska mynt i kaffesäckarna. De mynten fick Hans och de satte hans fantasi i rörelse.

I boken får vi följa hans resor. Från cykelfärd i Storbritannien som ung pojke, till Mozambique, Cuba och Västafrika som läkare och forskare. Här möter han människor i extrem fattigdom och besjälas av att både hjälpa och att försöka förstå. I Mozambique var han ensam läkare i ett område stort som Gävle. Fattigdomen var omfattande, resurserna begränsade och barndödligheten stor. Epidemier kom och gick.

Hans Rosling drevs av nyfikenhet, vetgirighet och ett starkt engagemang. Han nöjde sig inte med att lindra och bota utan frågade sig också vad epidemierna berodde på och hur de uppkommit. Det kunde vara virus, vitaminbrist eller giftig blåsyra från kassavarot. Han hade alltid ett forskande öga.

Det är en spännande, intressant och personlig berättelse, helt utan siffror och diagram, men späckad med dramatiska situationer och möten med människor i de svåraste av livssituationer. I högsta grad läsvärd.

Hans Rosling började skriva boken när han insjuknade i cancer och visste att han skulle dö. Den färdigställdes av Fanny Härgestam. och är utgiven av Natur & Kultur.

Gun-Lis Angsell

Hur jag lärde mig förstå världen
Hans Rosling och Fanny Härgestam
Natur & Kultur

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021