Skrämmande bild av Putin

Framtiden är historia
Det totalitära Rysslands återkomst
Masha Gessen
Brombergs Bokförlag

Gessen som tidigare skrivit böcker om Putin och Pussy Riot analyserar Rysslands utveckling från Sovjetunionens kollaps till dagens samhälle. Hon ger en skrämmande bild av hur Putin och hans gäng återskapat samma förtryckarstat.

Vanan att staten bestämmer allt präglar åter dagens Ryssland. En stor majoritet av ryssarna har indoktrinerats i nationalism och ytterligt reaktionära tänkesätt. Åsiktsfrihet leder bara till elände: Homosexualitet, pedofili och västerländsk individualitet.

Staten är lika med Putin som låtsas att frihet existerar men riggar valen, terroriserar alla oliktänkande men smörjer dem som är lojala mot honom. Samhället är genomkorrumperat men ingen törs eller kan protestera.

Gessen beskriver utvecklingen genom några personer födda på 1980-talet. Hon har intervjuat dem under lång tid men boken blir mer än redogörelse för vad som hänt dem än personliga vittnesmål. Vill man få mer kött och blod är Svetlana Alexijevitj intervjuböcker, som det är naturligt att jämföra med, än mer gripande.

Gessens bok är skriven för en amerikansk publik. Hon förväntar sig inte att läsaren vet någonting om Ryssland. Det gör den något tungläst.

Jan Molin

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021