Guldgruva om hur socialt arbete utvecklats

Socialt arbete och socialpolitik
om Centralförbundet för socialt arbete och dess betydelse
Redaktörer Hans Swärd och Per Gunnar Edebalk
Studentlitteratur

Den som vill fördjupa sig i hur socialt arbete utvecklats från början av 1900-talet och framåt kan ha stor glädje av att läsa Socialt arbete och socialpolitik. Boken är en antologi. Författare är ett femtontal forskare från olika akademiska discipliner. Den är avsedd att spegla Centralförbundet för socialt arbete, CSA:s arbete och ger en bra bild av samhällsutvecklingen under förra seklet.

Vi får följa hur Sverige utvecklats från att vara ett av Europas fattigaste länder till dagens välfärdssamhälle. Här belyses politik och demokrati, ekonomi, demografi och arbetsmarknad. Men också hur socialt arbete, som vi känner det i dag, vuxit fram. Synen på barn och föräldraskap, på fattigdom, utanförskap och ungdomsbrottslighet.

Här finns också kapitel om personer som haft stor betydelse för CSA. Bland andra Kerstin Hesselgren som deltog i CSA:s verksamhet i närmare 60 år, från 1906 till 1962. En outtröttlig eldsjäl, folkbildare och entreprenör. Hon menade att det var dags att ersätta allmosor och filantropin med socialt arbete. Och att samhällets hjälpande händer inte skulle arbeta för dem som behövde hjälp, utan med dem. Bland annat svarade hon för kurser i sociala frågor och var en drivande kraft bakom det som 1921 skulle komma att bli Socialpolitiska Institutet, Socialhögskolornas föregångare. Hon valdes in som den första kvinnan i riksdagen, 1922.

CSA startade i början av 1900-talet som en paraplyorganisation som samlade olika välgörenhetsorganisationer. Framförallt organisationer som drevs av kvinnor. Förbundet har oförtrutet i mer än 100 år fortsatt sin verksamhet. Folkbildning stod i början högst på dagordningen. I dag arrangerar förbundet konferenser och debatter och stöder tillkomst av böcker och tidskrifter. Dess verksamhet är värd alla heder.

Den som inte vill läsa boken från pärm till pärm kan använda den som uppslagsverk och för fördjupning inom olika områden. Välskriven, intressant och en guldgruva för alla som är intresserade av historia och hur socialt arbete tillkommit och utvecklats.

Boken kommer att presenteras och diskuteras vid ett kommande CSA-seminarium.

Gun-Lis Angsell

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021