En annan bild av Karin Boye

Den nya dagen gryr,  Karin Boyes författarliv, Johan Svedjedal, Wahlström & Widstrand

Hennes skratt – många vittnar om det; Karin Boyes härliga skratt. Det rubbar bilden av legenden. Som så mycket annat i detta praktverk. Tack och lov. Boken år på närmare 700 sidor. Om man räknar med de 64 sidorna med noter. Den bygger på tidigare forskning. Som Gunilla Domellöfs doktorsavhandling, Paulina Helgesons brevutgåva och Pia-Kristina Gardes tre böcker.

Men kanske allra mest på Karin Boyes nära vän Margit Abenius och hennes bok. Hon skrev den första stora biografin ”Drabbad av renhet” år 1950. Johan Svedjedal motsäger den på flera punkter. Som Karin Boyes dödslängtan. Att Karin Boye var genuint lesbisk står klart – trots att Svedjedal stundtals kallar henne ”bisexuell”. Karin Boye hade ju trots allt relationer med män. Var till och med gift under namnet ”Fru Björk”.

Nåja…”Lilla Karin” hör jag mig själv utropa då och då under läsningen. Med stor ömhet. Så mycket hon hade att brottas med. Som hon jobbade, hur hon kämpade. Men – med vilken glöd. För att inte tala om de litterära resultaten. Och alltid med hopp om en ljusnande framtid. En svällande knopp. Så – var hennes självmord 1941egentligen ett misstag? Det året stod Karin Boye på höjden av sin karriär. Den nya dagen gryr är rikt illustrerad. Också med Boyes egna teckningar.

Text: Örn Lindstrand

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021