de Vylder behövs länge än

Innan jag flyttar in på hemmet och måste kasta alla mina gamla papper, Stefan de Vylder, Themis förlag

Nationalekonomen Stefan de Vylder överblickar, ser tillbaka och spår framåt med många egna exempel.
Han vill att Sverige ska fortsätta ge internationellt bistånd, men också ställa krav. Som i Etiopien, Sveriges första biståndsland som f n får 200 miljoner kr per år, samtidigt som den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru sitter fängslad.

Bistånd ges också vid akut svält utan koppling till landets politik, som kan ha ”rensat det på småbönder”, d v s inte enbart är en konsekvens av torka eller naturkatastrof.

De Vylder resonerar kring det partistöd (f n 80 miljoner), som svenska partier gett och ger till systerpartier i andra länder. Vill vi att SD ska ge skattepengar till broderpartier i dag?

Kritiken mot en gemensam europeisk valuta finns med. Han anser att euron bidragit till ökade sociala och politiska motsättningar, till framväxten av nationalistiska och främlingsfientliga partier.
Givetvis hisnande siffror kring global orättvisa, som att 1% av världens rikaste snart äger mer än övriga 99% av jordens befolkning. Om hur hyperkapitalism måste bekämpas och problemet med ”de rika som bromskloss”…

Såväl som vikten av en generell välfärd och hotet som privata försäkringslösningar utgör. Han belyser hur Sverige blivit ett extremt land genom privata aktörer inom offentlig vård-skola-omsorg.

Hoppas det dröjer innan de Vylder flyttar in på hemmet. Att han fortsätter förklara för oss. Pekar ut alternativen när eliten bromsar. Han behövs länge än.

Maria Wallin

Läs Stefan de Vylders debattartikel LSS en ren besparing? 

Postad i , ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 2 2020