Regnbågshjältar ger hopp

Just nu visas programserien  Regnbågshjältar på SvT söndagar kl 22.00 (eller SVT Play). Höjdhopparen Kajsa Bergqvist och längdhopparen Peter Häggström träffar idrottare som kommit ut som gay, i olika länder, i olika idrotter och i olika generationer.

Jag vet inte några andra frågor än hbtq och tobak där inställning och värderingar på lite olika sätt förändrats så snabbt till det bättre. Det inger hopp. Vem trodde för trettio år sedan att tobaken skulle vara borta från krogen, eller att homosexuella skulle få gifta sig? Förändringar är möjliga.

I början av 2000-talet var hbtq en ickefråga inom idrotten, ja en del menade seriöst att då hbtq inte existerade inom idrotten:”jag har inte träffat någon”, så var det också onödigt att jobba med frågan. Men tillsammans med en kollega på Riksidrottskansliet och en ledamot i Riksidrottsstyrelsen lyckades vi kuppa igenom en policy. Ja vi hade inget uppdrag, men genom att haka på frågan på ett annat uppdrag gick det igenom hela vägen till beslut.

Efter det var jag plötsligt Riksidrottsförbundets ”expert” på hbtq-frågor!? Så blev det dags för Stockholm Pride igen. Riksidrottsförbundet hade ett tält i festivalområdet. Jag och en annan kollega bestämde att det kunde vara bra att ha en enkät, ett sätt att ta kontakt och få folk att stanna upp vid vårt tält. Första frågan var att fylla i om den som svarade var man eller kvinna. Ja ni förstår. Några kritiserade det, andra mest skrattade åt frågan, och en del satte kryss i båda rutorna eller i mitten. Jo man lär sig. Nästa dag var enkäten uppdaterad.

Efter policyn blev det också en viss efterfrågan från idrottsdistrikten på att någon skulle komma ut och informera. När turen kom till hemmaplan i Stockholm var det en radda av korta föredrag. Jag var sist och skulle ge information om Riksidrottsförbundets nu uppdaterade policy. Samtliga före mig var hbtqpersoner och alla började med att redogöra för sin sexuella läggning. När det var min tur kom jag först av mig och sa sedan typ ”Det här blir faktiskt första gången vad jag minns, som jag så här öppet och offentligt redogör för min sexuella läggning som heterosexuell, ja det säger väl något om normen”.

Mycket har hänt sedan dess, både inom idrotten och samhället i stort, samtidigt som det finns mycket kvar att göra. Och alla frågor som rör demokrati, mänskliga rättigheter och värdegrund är ständigt levande frågor som måste vårdas, diskuteras och utvecklas hela tiden.

Läs också intervjun på SvtTnyheter med Svenska Ishockeyförbundets ordförande Anders Larsson.

Text: Rolf Jönsson
Handläggare på Riksidrottsförbundet under åren 1997-2014
Nu pensionär och författare

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021