Ledare – SocialPolitik nr 2/2016

Etta 2-16LEDARE: Mitt hem är min borg

Att ha en plats vi verkligen kan kalla vårt hem är inte alla förunnat. Men att ha en bostad, tak över huvudet, borde vara en självklarhet för alla. Så är det långt ifrån idag, inte ens i Sverige. Vad blir det då över för dem som inte har vare sig hem eller bostad? Läs om hur Hanna och Anneli blev vräkta från ett övergivet koloniområde. Och om vindskydden i Göteborg, som byggdes för att ge plats åt missbrukare. Eller var anledningen lika mycket att skydda andra från att se missbruket?

Sam Tsemberis skapade Bostad först utifrån de behov han såg hos dem som levde på gatan. Modellen växte fram i USA och finns i Sverige i liten skala. Den ger en trygghet som behövs för att kunna ta steg bort från missbruk och psykisk ohälsa. I USA är den så kallade bostadsmarknaden stenhård, och det drabbar de redan fattiga. Martin Brusewitz skriver om hur vanligt det är att svarta kvinnor varit med om att bli vräkta.

Att förstå hur bostadsmarknaden fungerar är svårt, och lämnar fältet öppet för många slags experter. Gärna pratas det ekonomi. Men ska bostäder överhuvudtaget vara en marknad? Vad är det som styr att efterfrågan är så mycket större än utbudet, och pressar upp priserna? Möjligheten för många i attraktiva storstadsområden att berika sig på sin bostad tog fart när ombildning av hyresrätter blev en vinstlott. Ordet bostadskarriär fick en ny innebörd.

De som väljer att bo i hyresrätt betraktas med misstänksamhet och förundran. Vad har gått fel i deras liv? De som vill stoppa lyxrenoveringar för att ha råd att bo kvar i sina hem, som de boende i reportaget om Vita Björn, har det inte lätt. De som bor i allmännyttan beskattas först via skattsedeln, men också en andra gång när en del av deras hyror går rakt in i kommunens kassa. Kommunala bolag ska ju gubevars drivas marknadsmässigt och ge vinst.
Vi diskuterar ofta och hetsigt om det ska vara tillåtet att göra vinst på vård och skola. Men hur kan det vara självklart att göra vinst på vårt grundläggande behov av tak över huvudet?

Anna Fredriksson och Helena Östlund

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021