”Den kreativa klassen”

Har ni mött detta uttryck – ”den kreativa klassen”? Det är ett begrepp som är mycket vanligt i stadsutvecklingssammanhang. Varenda kommun använder det. Vi ska skapa städer för den ”kreativa klassen”. Det avser de människor som vill bo i luftiga funktionalistiska bostadsrättslägenheter med tillgång till all teknik, som vill sitta på mysiga caféer och sköta sina jobb över nätet, som gärna tränar i stadsmiljö iförda det senaste av träningskläder, som alltid äter rätt och som umgås med likasinnade i rätt ålder, samma socialgrupp. De förmodas betjänas av servicemänniskor som inte är kreativa och som därför bor någon annanstans i förorter långt långt borta. De förorter som är närmast rustas upp och hyrorna höjs till det dubbla och man satsar på nya hyresgäster. De gamla får väl ta vägen någon annanstans.

Jag sitter i en stadsbyggnadsnämnd och försöker efter bästa förstånd göra något åt detta. Men hur ska man göra det när kommunen redan sålt all mark och det finns tre stora byggbolag och där det internationella fastighetskapitalet köpt marken och väljer att inte bygga alls om de inte får som de vill. För vi kan ställa villkor som politiker men vi kan inte tvinga någon bygga på mark som de äger.

Alltså sitter vi alla med detta att bygga stad för en idealiserad välbeställd yngre medelklass. Kanske jag kan ha lite mindre dåligt samvete än andra för hela vår kommun är mer eller mindre en förort men ändå. När vi hade ett möte för föreningsaktiva fick vi frågan – men i vilka av de 1000-tals lägenheter som ni planerar – vilka av dem kommer någon med svag ekonomi att ha råd med? Vi undvek att svara för svaret var annars så givet – ingen enda utan de baracker vi bygger för ungdomar och flyktingar.

Nej, hur jag och min grupp än vänder och vrider oss så sitter vi fast och planerar precis som alla andra – vad vill en välbeställd medelklass med s k kreativa yrken ha när det gäller bostäder och stadsmiljö – de som ska bo hos oss så vi har råd med äldreomsorgen och socialtjänsten?

Men, vad är det som gör människor kreativa? På årets 1-maj möte hörde jag ett bra uttryck ”Trygga människor blir kreativa”. Och då blir det väldigt klart vad som är den ”kreativa klassen”. Det är de som arbetar för högtryck för att vi ska ha löner som går att leva på och rätt till heltidsjobb. För mig är nog ändå de verkligt kreativa de fackligt aktiva – trotsKommunals snedsprång in i den korrupta världen. Utan lön som går att leva på finns inte trygghet och inte kreativitet. Hur trött man än kan bli på stelbenthet- men den dag det blir som med Scandinavian Mall i Solna – att människor arbetar för 25 kr i timmen och inte vågar ansluta sig fackligt – ja då är det slut på kreativiteten även för den ”kreativa klassen” för då kommer de inte vara trygga en sekund utanför sina gated communities. Alla vinner på jämlikhet.

Carin Flemström

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021