Strategier för livet på nätet

Nätmobbning, näthat och nätkärlek – kunskap och strategier för en bättre vardag på nätet
Elza Dunkels
Gothia Fortbildning

RECENSION Elza Dunkels bok problematiserar vuxnas sätt att förhålla sig till ungas internetanvändning. Författaren menar att oron över ungas internetanvändning sätter krokben för konstruktiva sätt att förhålla sig till användandet. Istället borde människor kring ungdomarna fokusera på – och lägga energi och resurser på, att ge dem motståndskraft och kompetens att kritiskt granska den miljö de befinner sig i. Inte koppla på moralpaniken. Författaren menar också att vuxna behöver lära sig navigera för att förstå dessa miljöer och närma sig dem och inte distansera sig från det som sker. Boken tar upp skillnader och likheter mellan mobbning som äger rum på och utanför nätet. Elza Dunkels visar hur näthat och nätkärlek kan uppstå och hur nätet påverkar vår kommunikation. Den här boken rekommenderar jag för föräldrar och personal som arbetar inom skolan. Den kan också ge inspiration till elevhälsoarbete och likabehandlingsarbete på högstadieskolor.

Så här säger Elza Dunkels själv:
– Många tror att vi måste övervaka och förbjuda för att skydda barnen. Det är en myt, för det fungerar nämligen åt andra hållet, det ökar risken för att unga ska råka illa ut. Det viktigaste är att prata med de unga och lyssna på dem.

Sarah Teodorsson 

Här kan du läsa Elza Dunkels forskningsblogg. 

Och här få svar på dina frågor.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postad i ,

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021