Säkerhet istället för socialt engagemang

Stadsplanering och samhällsbygge fokuseras allt mer på att stänga in och övervaka medborgarna. Hellre än att förebygga problem genom lokal gemenskap och socialt arbete.

I 1800-talets Paris lät baron Haussmann riva över 20 000 gamla hus och trånga gränder och invånarna förpassades till periferin. Istället anlades de breda boulevarder som idag kännetecknar den franska huvudstaden. Haussmanns värv kan tjäna som exempel på dagens omvandling av stadskärnor, där mindre bemedlade invånare förpassas ut till förorterna medan innerstäderna övertas av människor med pengar.

Det menade kulturjournalisten Mattias Hagberg när han höll föredrag under tidskriftsveckan på Stadsbiblioteket i Göteborg. Sociala problem åtgärdas genom övervakning och polisiära insatser, inte genom förebyggande arbete. Samtidigt byggs nya exklusiva bostadsområden på lagom avstånd från staden, som också är övervakade och inhägnade för att de boende ska känna sig trygga.

Mattias Hagberg, i samarbete med Socialpolitik, är en av de skribenter som fått Västra Götalandregionens essästöd för att kunna fördjupa sig i ett angeläget ämne och hans artikel kommer att publiceras i nr 1 2016.

Läs också: Bostad endast för rika

 

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021