Beslut om att minimera bältning

– Bältning inom barn- och ungdomspsykiatrin är en kontroversiell metod som inte sällan leder till svåra trauman för den som utsätts för denna tvångsåtgärd. Metoden används inte längre i flera länder och det känns positivt att vi nu i Västra Götalandsregionen kan ta de första stegen mot att fasa ut metoden helt. Det säger Tony Johansson, 1:e vice ordförande i Hälso- och Sjukvårdsstyrelsen (MP) i ett pressmeddelande.

Initiativet togs i en motion till regionfullmäktige av Nicklas Attefjord (MP) och Göran Larsson (MP). De föreslog att Västra Götalandsregionen skulle anta en nollvision för användningen av bältning och avskiljning inom barn- och ungdomspsykiatrin. Nu har motionen bifallits av majoriteten i regionstyrelsen som består av M, FP, C, KD och MP.

Bland remissvaren konstaterar styrelsen för Sahlgrenska universitetssjukhuset och styrelsen för Skaraborgs sjukhus att det är rimligt att minska användandet av tvångsåtgärder i barn- och ungdomspsykiatrin.

– Jag ser dagens beslut som ett viktigt steg mot en modernare barn- och ungdomspsykiatri. En nollvision är bra, men för mig är de föreslagna insatserna för att nå dit kanske ännu viktigare, säger Jonas Andersson, ordförande Hälso- och sjukvårdsstyrelsen (FP).

2012 spändes 66 flickor under 18 år fast i bälte inom BUP:s tvångsvård. Siffrorna avser hela landet men bygger på mycket ofullständig statistik inrapporterad till Socialstyrelsen.

SocialPolitik har länge uppmärksammat alternativen till bältning och till exempel skrivit om Island.

Läs också om kampanjen no more.

 

Print Friendly, PDF & Email
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021