Alltfler fastnar i socialbidrag

 

Drygt 400 000 personer fick socialbidrag under 2013, av dem var 140.000 barn. Andelen som får det under lång tid ökar allt mer. Ensamma mammor på socialbidrag är rejält marginaliserade.

Socialtjänsten ska hjälpa föräldrarna att ta sig tillbaka till arbetsmarknaden, men arbetsbelastningen gör att de inte hinner.
– Du känner dig konstant jagad och otillräcklig. I och med att ärendemängden är så hög så måste vi hela tiden prioritera det mest akuta, det är som att släcka bränder hela tiden, säger Dalia Eid till SVT, socialsekreterare i Nyköping.
– Det är fler som hade kommit till jobb om vi hade fått tiden att göra ett ordentligt arbete och inte prioritera i ärenden hela tiden.

Det är drygt 400.000 som får ekonomiskt bistånd någon gång under året, av dem är 140.000 barn – en siffra som legat på ungefär samma nivåer de senaste åren, men sedan 2011 har de som får ekonomiskt bistånd under lång tid blivit fler, något som ökar risken för att permanent fastna i bidragssystemen.
Anette Agenmark är utredare på Socialstyrelsen talar om socialtjänstens dubbla uppdrag:
– Det handlar dels om att hjälpa människor att bli självförsörjande, och då främst till föräldrar, att underlätta att komma ut och få jobb och få självförsörjning, vilket ju i de allra flesta fall underlättar familjens ekonomiska situation. Det andra är att tillgodose ekonomisk trygghet under tiden, det är det som är försörjningsstödet.

Victor Eriksson Gonzales är chef på socialtjänsten i Nyköping och han berättar i SVT hur de försökt sätta upp målet att varje socialsekreterare maximalt ska behöva ha hantera 35 ärenden.
– Vi har tidigare haft 50-60 ärenden per handläggare, från andra ställen hör jag att de hanterat 100 ärenden eller mer. Då kan du inte hinna med att planera och arbeta socialt.

Läs vidare Socialbidrag förpassar dig längst ner på samhällsstegen i SocialPolitik nr 4 2014.

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021