Låt hösten bli en nystart!

 

LEDARE SocialPolitik nr 3/2014 Maria Wallin: Sätt solidariteten i högsätet! Återupprätta värdigheten för människor som under lång tid fösts ut i ”utanförskap”, i ökad ohälsa och fattigdom. Eller som aldrig släppts in i socialförsäkringssystemet. Kurvorna måste vända! Maskorna i skyddsnäten lagas. Inga fler får falla igenom!

De ekonomiska klyftorna är tillbaka på 1910 års nivå, den rikaste tiondelen har dragit ifrån intill oanständighetens gräns. Medelklassen har visserligen också fått det bättre, men den minst gynnade tiondelen av befolkningen har fått sämre villkor eller stått still, i TVÅ decennier – alltså oavsett regeringsinnehav. Från 2006 drar siffrorna än brantare isär. Det är inte okej!
Så upp till bevis nu i regeringskansliet! Läs Onådiga luntan. Damma av begreppet solidaritet, som sannerligen inte slets ut i valkampanjen. Låt det bli överordnat – i alla beslut, alla samarbeten.
Lägg ett raster över politiken: barnens perspektiv, jämställdhet utifrån genus, etnicitet, funktionsnedsättning, ålder. Låt principen om mänskliga rättigheter genomsyra allt.

SocialPolitik nr 3 2014 erbjuder inspiration: Dramatikern Gertrud Larsson hittar guldkorn i den gråaste byråkrati, aktuell med turnerande Blåvingar. Entusiastiska tjänstemän i Norrköping investerar och sänker kostnader. Nyblivna mödrar med missbruksproblem får stöd och hjälp. Kraft och kompetens hos ”import/svenne”-barnen. Och följ med på VM i trädhusbygge, där barnen avgör.
Men vi slår också larm: Inför individuell föräldraförsäkring – för att undvika en hotande boom av kvinnliga fattigpensionärer. Ta läkemedelsberoendet på allvar – ett dolt och underskattat missbruk. Ge unga med aktivitetsersättning sin lagliga rätt till aktivitet och egen handläggare på Försäkringskassan. Och ska det kallas kriminalvård måste utslussning och permissioner ingå.

Garantera utgivningen! Vi blir glada för allt beröm. Men nöj dig inte med att säga att SocialPolitik är bra. Visa det! Prenumerera! Fri journalistik är också fattig.
Ha en fin höst full av hopp och energi!
Maria Wallin

maria.wallin[at]socialpolitik.com

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021