Fegt och idélöst. Gyllenhammar om näringslivet

 

När läste du senast en debattartikel av någon höjdare inom svenskt näringsliv? Sedan Pehr G Gyllenhammar och Percy Barnevik lämnat Sverige är det tystnad och konformitet som gäller.

Det, feghet, idéfattigdom parad med girighet är det som utmärker svenskt näringslivs chefer, tycker Gyllenhammar.
I en just utkommen intervjubok Oberoende är stark av honom och ekonomijournalisten Anders Palmgren framför han åsikter om det mesta i världen och Sverige. Någon djupgående analys med bakgrundsfakta besvärar han sig inte med. Nej, Gyllenhammar har vassa åsikter, nästan alltid negativa, om svenskt näringslivs chefer, politiker som saknar visioner och är till förblandning lika (S och M). Handlingsförlamning präglar ett trött och likgiltigt EU. Dess ledare är ett B-lag. Illa skötta banker borde gå i konkurs, monarkin är död och korruption finns också i Sverige. Han kritiserar näringslivets brist på långsiktighet, de växande klyftorna i samhället och efterlyser större fackligt inflytande i företagen och könskvotering i storföretagens styrelser.

Han påstår sig inte vara bitter över sortin från Volvo men nog andas hans sågning av de chefer som kom efter honom just det.
Även om jag inte alltid delar hans åsikter så är det befriande att en av de mest ansedda företrädarna för svenskt näringsliv – nu dock främst engagerad i andra länder – tillåter sig att hävda så pass radikala och kontroversiella åsikter. Nog borde det bli lite storm i ankdammen.

Jan Molin
jan.r.molin[at]gmail.com

Oberoende är stark
Pehr G Gyllenhammar & Anders Palmgren
Albert Bonniers förlag

 

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!
Postad i

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021