Om Elisabet I

 

Hon kallades “Jungfrudrottningen” – Henrik VIII och Anne Boleyns enda överlevande barn (1533-1603). År 1558 tillträdde hon den engelska tronen och anses vara en av Englands mest betydelsefulla regenter.
Men mytomspunnen. Minst sagt. Detta försöker författaren råda bot mot. Och presenterar ett synnerligen närgånget porträtt. Ja, stundtals så intimt att man nästan värjer sig. Det handlar om drottningens privata gemak. Och inte minst; sängkammare. Här förvandlades Elisabets privata kropp till – “statskroppen” med hjälp av extravaganta kläder och tjocka lager av smink. Men där togs också viktiga frågor upp och beslut fattades.
Elisabet I hade 28 hovdamer. Anna Whitelock tar hjälp av samtida brev, anteckningar, vittnesmål och pamfletter. Det är en nästan osannolik värld vi får ta del av – och grym. Men en politisk och kulturell guldålder var det. Man lär sig mycket.
Men – var är folket?
Författaren undervisar vid University of London. Detta är hennes första bok på svenska./ Örn Lindstrand

Elisabet I
Drottningen och hennes förtrogna
Anna Whitelock
Historiska Media

Postad i ,

Lämna en kommentar

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020