Lever på lånad tid

 

FOTOUTSTÄLLNING:  Genesis av Sebastião Salgado, Fotografiska, Stockholm till 14/9/2014

Utställningen Genesis ger sig ut för att vara en kärleksförklaring till vår planet och det är svårt att argumentera däremot. Fotografi efter fotografi får mig att stanna upp och tappa andan. Men enligt dess skapare Sebastião Salgado är det mer än bara vackra bilder  –  det är också en väckarklocka tänkt att påminna oss om hur det moderna samhället påverkar den natur vi har runt omkring oss.
Genesis riktar in sig på platser vars skönhet hållits oförändrad tack vara deras isolering från det moderna samhällets utveckling. Endast samhällen byggda på uråldriga traditioner och kultur har tillgång till dessa platser.
Direkt när besökaren kliver in i utställningslokalen märks en tydlig åtskillnad mellan platsernas karaktär. Dels syns de isande kalla och karga nord- och sydpolerna men strax bredvid kan jag urskilja fuktiga och varma regnskogar – i dessa klimat kan enbart de mest anpassade överleva!
Bilderna presenteras genomgående i svartvitt vilket får den illgröna växtligheten och de snötäckta vidderna att tala samma språk, storslagenheten och dramatiken är densamma. En gemensam skönhet framträder.
Konstnären har valt att försöka engagera besökarna i samhällsdebatten genom att lyfta fram de vackra miljöer som riskerar att gå förlorade istället för att skildra den förstörelse som kan ses i spåren av samhällets expansion. Salgado lyckats ändå bra med att förmedla det allvarliga i situationen trots bildernas skönhet, det finns ett svårförklarligt sorgset element i bildernas svartvita skala. Efter en stunds fundering kommer jag fram till vad det representerar för mig – naturen, miljöerna och människorna som de framträder på fotografierna lever på lånad tid.

Alexander Fredriksson

Lämna en kommentar

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2020