Barnexperimentet – En svensk skola i fritt fall

 
 
Per Kornvall, Leopard Förlag Vad har hänt med skolan? För den som upprörts av den senaste PISA-mätningen är det här rätt bok. Det virrvarr av politiska förändringar som skett de senaste 20 åren kastar ett förklarande ljus över dagens svenska skolkollaps.
Det är svårt att inte uppröras över de administrativa, organisatoriska och innehållsmässiga förändringar som skolan har gått igenom på relativt kort tid, när man i efterhand ser dess konsekvenser. Kommunalisering, mål & resultatstyrning, friskolereform, pedagogiska förändringar och läraryrkets status är förändringar som alla har sin del i detta.
Något av det mest oroande är hur forskning visar på att det fria skolvalet ökar segregeringen. Det händer nu och kommer att påverka mängder av unga människors syn på omvärlden och sig själva. Vilket är en konsekvens av att vi har ett skolsystem som rättfärdigar att det finns skolor med sämre kvalitet?
Men allt är inte bara mörker. Kornvall avslutar med att lämna sin läsare med visst hopp om framtiden och skolpolitiken. /HH

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021