Ældre med anden etnisk baggrund

 

Ældreforum, Odense Behövs det särskilda insatser för äldre från andra kulturer än den svenska? I så fall vilka? Frågorna väcks i en bok som handlar om danska förhållanden, men som är lika aktuella här. Antalet äldre med invandrarbakgrund ökar men om deras behov vet man inte så mycket.
Innebär då olika religioner och kulturer också annorlunda behov när man åldras? Frågan besvaras med Nej, inte speciellt. Däremot har äldre invandrade ofta sämre hälsa och ekonomi. De använder mera sällan den offentliga omsorgen och kan ha dåliga kunskaper i det danska språket och om samhället där de nu lever. Därför kan de behöva särskilda insatser.
Samtidigt är generaliseringar knepiga att göra. Alla äldre oavsett födelseland, behöver ses som hela personer med något att bidra med och inte bara som sjuka, fattiga eller traumatiserade. Det behövs fler fora där äldre med olika bakgrund kan blandas. Och kanske kan man ha samovarer, musikinstrument från olika delar av världen m m på äldreboenden och äldrecentra lika väl som typiskt danska föremål?
På den invandrarmedicinska kliniken i Odense möter man många äldre som gett upp om att få hjälp av den vanliga sjukvården.”Jag drabbades av en svår depression på grund av mina förluster och mitt förflutna, men min läkare ville bara behandla mig med D-vitamin”, berättar en kvinna. /KM

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021