Myndigheter alltför okunniga

 

Kvinnor i nationella minoriteter som utsatts för våld blir oprofessionellt bemötta.

Text: Maria Wallin | Bild: Bibbie Friman | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2010

[singlepic id=521 w=280 h=382 float=left] Kunskapsbrister och stora variationer i bemötandet. Det upplever våldsutsatta kvinnor i de nationella minoriteterna i stödet från myndigheter som polis, socialtjänst, rättsväsende, hälso- och sjukvård och skola.
Statens folkhälsoinstitut har undersökt hur våldsutsatta kvinnor som tillhör minoritetsgrupper som judar, sverigefinnar, tornedalingar, romer och samer tas omhand av samhällets aktörer.
– En intervjustudie visar att de problem som kvinnor i de nationella minoriteterna upplever i bemötandet från myndighetspersoner i stort verkar stämma överens med kvinnor ur majoritetsbefolkningen, även om det finns specifika skillnader som inte får förminskas, säger Rosi Hoffer, utredare.

Exempelvis är betydelsen av att få använda sitt eget språk i olika typer av möten med myndigheter mycket viktigt. Studien visar att det finns kunskapsbrister hos myndigheterna om våldets mekanismer, ett gott bemötande och innebörden av etnisk mångfald.
En enkätstudie bland berörda myndigheter – polis, socialtjänst, rättsväsende, hälso- och sjukvård och skola – visar att man ofta inte känner till om en kvinna tillhör en nationell minoritet om hon inte själv uppger det. Andra menar att de riktlinjer som finns räknar in alla kvinnor och att man redan ser till individuella behov. Vissa önskar mer kunskap om etnisk mångfald i arbetet och många anser att samverkan mellan myndigheter och organisationer för de nationella minoriteterna är en viktig förebyggande faktor i arbetet med mäns våld mot kvinnor.
– Sammantaget pekar materialet på behov av mer kunskap om mäns våld mot kvinnor generellt, även kopplat till etnisk mångfald, och inte i huvudsak relaterat till kvinnor som tillhör de nationella minoriteterna, säger Rosi Hoffer, utredare.

Statens folkhälsoinstitut föreslår nu:

  • Informationsinsatser för att synliggöra de nationella minoriteternas rättsliga status i samhället och rätten till språk och kultur.
  • Utbildning till bland annat socialtjänstens personal om mäns våld mot kvinnor och bemötande.
  • Samverkan mellan myndigheter och de nationella minoriteternas organisationer för ökad förståelse och kunskap om etnisk mångfald.

maria.wallin[at]socialpolitik.com
Maria Wallin

Läs vidare
www.fhi.se

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021