Barnfattigdom som riskfaktor

 

Mer än varannan som sett våld mellan vuxna hemma, har själva blivit slagna.

Text: Maria Wallin | Bild: Bibbie Friman | Prenumerera | Artikel i SocialPolitik nr 2 2010

Ett barn av sju har utsatts för våld av föräldrar eller vårdnadshavare. Det framkom när 8 494 elever mellan 13 och 18 år i Sörmland svarade på en omfattande enkät om sina personliga erfarenheter av våld.
Resultaten visar att 15 procent av barnen, ett av sju, hade utsatts för våld av föräldrar eller vårdnadshavare. Förövaren var för det mesta en biologisk förälder, lika ofta en man som en kvinna. I de familjer där våld förekom även mellan de vuxna var det oftare en man – pappan eller mammans partner – som slagit barnen vid upprepade tillfällen.
– Att sambandet mellan kvinnomisshandel och barnmisshandel var så tydligt var en överraskning, säger Eva-Maria Annerbäck, psykoterapeut och doktorand i barn- och ungdomspsykiatri vid Linköpings universitet.

Barnen fick också svara på frågor om familjeförhållanden som är kända som riskfaktorer för våld. Det visade sig att barn som misshandlats upprepade gånger kom från miljöer med flera riskfaktorer. Barn till arbetslösa eller sjukskrivna, de som hade föräldrar som led av en kronisk sjukdom eller var utomlands födda var extra utsatta.
– Denna studie i likhet med annan forskning visar att det ofta är barn från ekonomiskt utsatta familjer som drabbas av våld och pekar därmed på vad ”barnfattigdom” kan leda till, säger Eva-Maria Annerbäck.
Trots att det sedan 30 år är straffbart att slå barn – Sverige var först i världen med lag mot barnaga 1979 – är det få fall som dras inför rätta. Bara sju procent av de drabbade barnen i studien hade berättat om misshandeln för någon myndighetsperson. Tre procent hade vänt sig till BRIS eller någon annan ideell organisation.

Men få fall som polisanmäls leder till åtal. Enligt en studie i Linköping som Eva-Maria Annerbäck publicerade 2007 ledde endast 13 procent av anmälningarna till åtal och fällande dom.
– Det är en utmaning att utveckla metoder för bedömning och ingripande av rättsväsende, socialtjänst och sjukvård som direkt riktar in sig på våldet och dess bakomliggande orsaker, säger Eva-Maria Annerbäck.
Studien är den hittills största i Sverige om förekomsten av fysiskt våld mot barn. Beträffande sociala förhållanden och befolkningens sammansättning liknar Sörmlands län Sverige som helhet, varför man kan anta att barn har det såhär även i andra delar av landet.

maria.wallin[at]socialpolitik.com
Maria Wallin

image_pdfSkriv ut PDF!image_printSkriv ut!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

ENOUGH

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021