Hans Scheike och hans kvinnor, då och nu

 

Tuktad till frihet – om Hans Scheike av Magnus Utvik, Norstedts  Detta är nog det värsta, obehagligaste jag läst. Och då är jag rätt luttrad… Men – en viktig bok. För här möter man fascism i dess renaste, ursprungligaste form. Men också den värsta ondska jag kan tänka mig; sexuellt, sadistiskt våld mot unga flickor. ”Risets vilja” är ett nyckelord.
Det är nu drygt 25 år sedan rättegången. Som dömde Scheike och hans kvinnor till fängelse. Idag har många glömt; eller har vaga minnen ”Den gamle risgubben i skogen?”. Nu nystar Magnus Utvik skickligt upp historien. Intervjuar förövare och offer. Talar med psykologer. M fl kunniga i ämnet.
Stundtals har jag svårt att läsa, ta in – obehaget tar över. Men precis som Magnus Utvik gör jag det för Jessica och Pernilla. Två offer som orkar berätta. För att få upprättelse. Frid. Men det värsta av allt: Hans Scheike och två av hans kvinnor håller på än. Ja – Brita Sylvan drömmer om en internatskola för småflickor. Med smisk på schemat.
Utvik är poet och författare, också verksam som bokrecensent i SVT. Boken är illustrerad med 5 svartvita bilder. Bl a omslaget till ”Lilla Bakboken… om stjärtar och deras flickor.” 50 sidor hur man förnedrar unga tjejer.
Örn Lindstrand

Print Friendly, PDF & Email

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

ANNONSER

Vårt nyhetsbrev

Prenumerera på SocialPolitiks digitala nyhetsbrev här!

Donera till SocialPolitik!

I 24 år har tidningen envist skrivit om allt från barns livsvillkor och kulturens kraft till hur socialtjänst, psykiatri fungerar.

Det tänker vi fortsätta med. Vi behöver ditt stöd!

 

Webshop

Beställ till lösnummer av tidningen eller en bok som vi säljer.

KÖP REKORDÅRENS SOCIONOMER

SOCIALPOLITIK NR 1 2021