Hans Scheike och hans kvinnor, då och nu

 

Tuktad till frihet – om Hans Scheike av Magnus Utvik, Norstedts  Detta är nog det värsta, obehagligaste jag läst. Och då är jag rätt luttrad… Men – en viktig bok. För här möter man fascism i dess renaste, ursprungligaste form. Men också den värsta ondska jag kan tänka mig; sexuellt, sadistiskt våld mot unga flickor. ”Risets vilja” är ett nyckelord.
Det är nu drygt 25 år sedan rättegången. Som dömde Scheike och hans kvinnor till fängelse. Idag har många glömt; eller har vaga minnen ”Den gamle risgubben i skogen?”. Nu nystar Magnus Utvik skickligt upp historien. Intervjuar förövare och offer. Talar med psykologer. M fl kunniga i ämnet.
Stundtals har jag svårt att läsa, ta in – obehaget tar över. Men precis som Magnus Utvik gör jag det för Jessica och Pernilla. Två offer som orkar berätta. För att få upprättelse. Frid. Men det värsta av allt: Hans Scheike och två av hans kvinnor håller på än. Ja – Brita Sylvan drömmer om en internatskola för småflickor. Med smisk på schemat.
Utvik är poet och författare, också verksam som bokrecensent i SVT. Boken är illustrerad med 5 svartvita bilder. Bl a omslaget till ”Lilla Bakboken… om stjärtar och deras flickor.” 50 sidor hur man förnedrar unga tjejer.
Örn Lindstrand